Besplatni ugovor o kupoprodaji motornog vozila za 2023. godinu

Za zakonitu i transparentnu kupnju ili prodaju motornog vozila, ključan je kupoprodajni ugovor za auto. Ovaj dokument osigurava legalnost i jednostavnost procesa. Kao pomoć, nudimo besplatni ugovor o kupoprodaji u PDF formatu, dostupan za preuzimanje ovdje:

Što Je ugovor o kupoprodaji motornog vozila?

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila je pravni dokument kojim se prodavatelj obvezuje predati motorno vozilo u vlasništvo kupca uz odgovarajuću cijenu. Ovaj ugovor reguliran je člancima 376. - 473. Zakona o obveznim odnosima i igra ključnu ulogu u zaštiti prava i obveza obje strane u procesu kupoprodaje.

Kako ispuniti kupoprodajni ugovor za auto?

Ispunjavanje ugovora o kupoprodaji auta je jednostavno. Evo koraka koje trebate slijediti:

  1. 1. Ispunite identifikaciju: Navedite puno ime i prezime, adrese prodavatelja i kupca, te njihove identifikacijske brojeve (OIB).
  2. 2. Opis vozila: Unesite marku, godinu proizvodnje, broj šasije, registracijski oznaku i zapremninu motora vozila koje se prodaje.
  3. 3. Cijena: Definirajte ukupnu cijenu vozila.
  4. 4. Datum prijenosa vlasništva: Utvrdite datum kada će vlasništvo nad vozilom preći na kupca.
  5. 5. Potpisi: Prodavatelj i kupac trebaju potpisati ugovor.

Zašto je ugovor o kupoprodaji motornog vozila važan?

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila ima nekoliko ključnih prednosti:

  • Zakonska zaštita: Ovaj ugovor osigurava zakonsku zaštitu za obje strane, definirajući njihova prava i obveze, čime se smanjuje rizik od pravnih sporova. Ugovor je usklađen s propisima za 2023. godinu.
  • Dokaz kupoprodaje: Ugovor služi kao dokaz da je kupoprodaja stvarno provedena, što je korisno u slučaju budućih poreznih ili pravnih pitanja.
  • Zaštita od prijevare: Svi tehnički detalji o vozilu, uključujući kilometražu i identifikacijske brojeve, su dokumentirani, čime se smanjuje rizik od prijevare.
  • Prijenos vlasništva: Ugovor jasno određuje datum i uvjete kada će vlasništvo nad vozilom preći na kupca.

Da li treba ovjeriti kupoprodajni ugovor za auto kod javnog bilježnika?

Ne, nije potrebna ovjera ugovora kod javnog bilježnika. Za valjanost ugovora o kupoprodaji motornog vozila nije obavezno da bude u pisanom obliku; može se sklopiti i usmeno. Međutim, za promjenu vlasništva vozila u stanici za tehnički pregled potreban je pisani dokaz o vlasništvu.

Primjer kupoprodajnog ugovora za auto

Kupoprodajni ugovor za auto za 2023. godinu

Gdje se nalazi broj šasije?

Broj šasije najčešće se nalazi na metalnoj pločici ili naljepnici postavljenoj na vozačevoj strani vozila, obično na unutrašnjosti vrata ili ispod haube. Također, broj šasije možete pronaći u prometnoj dozvoli vozila, gdje je naveden pod oznakom 'E'. U nastavku je prikazana slika prometne dozvole s jasno označenom oznakom 'E' gdje se nalazi broj šasije:

primjer prometne dozvole s označenim brojem šasije

Često postavljana pitanja

Kalkulator upravne pristojbe

Unesite godinu proizvodnje i snagu motora vašeg vozila u kw. Ovi podaci se uglavnom nalaze u knjižici vozila. Kalkulator će izračunati upravnu pristojbu temeljenu na starosti vozila i njegovoj snazi.

Pridružite se AutoGalerija.hr
auto oglasniku već danas!

Pronađite svoj novi ili rabljeni automobil iz snova ili započnite proces prodaje svog automobila već danas.